Greek » Το Τμήμα » Εργαστήρια

 Εργαστήριο Πολυμέσων και Γλωσσικών Εφαρμογών

Διευθύντρια εργαστηρίου: Αναπ. καθ. Άννα Χήτα

Το Εργαστήριο Πολυμέσων και Γλωσσικών Εφαρμογών θέτει στη διάθεση των μελών διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ένα χώρο διδασκαλίας και συνεργατικής μάθησης εξοπλισμένο με παραδοσιακά και νέα εποπτικά μέσα.
Το εργαστήριο Πολυμέσων  και Γλωσσικών Εφαρμογών έχει, αφενός, ως σκοπό να συμβάλλει στον εμπλουτισμό του διδακτικού έργου και της επιστημονικής έρευνας των μελών του διδακτικού προσωπικού. Ειδικότερα, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και την έρευνα συντελεί στη διαμόρφωση του περιεχομένου των σπουδών, έτσι ώστε να παρέχονται επιστημονικές γνώσεις με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας της πληροφόρησης. Αφετέρου, το εργαστήριο Πολυμέσων και Γλωσσικών Εφαρμογών συμβάλλει στην εξοικείωση των φοιτητών με τις ψηφιακές τεχνολογίες και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν στην αξιοποίησή τους στα διάφορα γνωστικά πεδία.
Για το ΦΕΚ ίδρυσης του εργαστηρίου πατήστε εδώ
Για τον εσωτερικό κανονισμό του εργαστηρίου πατήστε εδώ

Vortragsreihe "Fachdidaktik in Deutsch als Fremdsprache und Deutsch als Zweitsprache – Standortbestimmungen, Bewegungen und Horizonte"
Έρευνα «Δι/πολύγλωσσοι φοιτητές και απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ: Χρήση γλωσσών και στάση δίγλωσσων/ πολύγλωσσων ομιλητών έναντι της Ελληνικής και των άλλων εν χρήσει γλωσσών» 

Εκπαιδευτική εκδρομή - στο πλαίσιο υποτροφιών DAAD

Στο πλαίσιο υποτροφιών του ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ (D.A.Α.D.) εγκρίθηκε για το διάστημα 9/5/22 - 20/5/22 εκπαιδευτική εκδρομή στη Γερμανία με μεταπτυχιακές φοιτήτριες της κατεύθυνσης "ΔΙΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ" του ΠΜΣ "ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ: ΘΕΩΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ".
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
α. Επίσκεψη στο Τμήμα Διαπολιτισμικής Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Bayreuth, όπου θα διεξαχθούν μαθήματα και θα οργανωθούν συνεργασίες στο πλαίσιο διαπολιτισμικής προσέγγισης.
β. Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Aschaffenburg. Ενδεικτικά έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα: Επίσκεψη σε γερμανικό λύκειο παρακολουθώντας το μάθημα Γερμανικής Γλώσσας, συμμετοχή σε μαθήματα/ modules στο πλαίσιο του κύκλου σπουδών «επικοινωνία πολυμέσων», workshop με θέμα «International Competencies: Intercultural Cooperation and Communication»
γ. Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γερμανικής Γλώσσας IDS Mannheim. Ενδεικτικά έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα: Γνωριμία των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων του Ινστιτούτου και επίκαιρες τάσεις της γερμανικής γλώσσας, παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος «grammis»
δ. Επίσκεψη στον φορέα πιστοποίησης γλώσσας TELC Frankfurt. Ενδεικτικά έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα: Workshop αξιολόγησης, σύγκριση συστημάτων αξιολόγησης (σε σχέση και με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας).
Υπεύθυνη: Επικ. καθ. Άννα Χήτα
Οργάνωση: Εργαστήριο Πολυμέσων και Γλωσσικών Εφαρμογών
Τα αποτελέσματα αυτής της εκπαιδευτικής δράσης αποτυπώθηκε σε ημερίδα, η οποία έλαβε χώρα τον Ιούνιο 2022.

Εργαστήριο Έρευνας και Μελέτης της Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας και της Συγκριτικής Γραμματολογίας

Διευθύντρια Εργαστηρίου: Καθ. Κατερίνα Καρακάση

Στόχος του «Εργαστηρίου Έρευνας και Μελέτης της Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας και της Συγκριτικής Γραμματολογίας» του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι η προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας, καθώς και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, νέων μεθοδολογικών εργαλείων που επιτρέπουν την πρόσβαση στη σύγχρονη γνώση αλλά και την επεξεργασία και επέκταση της γνώσης αυτής σε τομείς που αφορούν τη γερμανική λογοτεχνική παραγωγή και τη συγκριτολογική, διεπιστημονική και διακαλλιτεχνική μελέτη της λογοτεχνίας εν γένει.
Για το ΦΕΚ ίδρυσης του εργαστηρίου πατήστε εδώ
Για τον εσωτερικό κανονισμό του εργαστηρίου πατήστε εδώ

Διεθνές Συνέδριο «Κάφκα και Ελλάδα»
Μasterclass Μετάφρασης 2021

Διεπιστημονικό Εργαστήριο «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής» των συνεργαζόμενων Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής

Υπεύθυνη: Καθ. Αγγελική Τσόκογλου angtsok@gs.uoa.gr
Κυψέλη 746, γραφείο 10, Τηλέφωνο: 210 72777434, Ε-mail: grammar@uoa.gr

 Σκοπός του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής» είναι η κάλυψη βασικών ερευνητικών και διδακτικών αναγκών σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό/διδακτορικό επίπεδο των συνεργαζόμενων Τμημάτων στο επιστημονικό αντικείμενο της Γλωσσολογίας, η προαγωγή της γλωσσολογικής έρευνας και η εφαρμογή των γλωσσολογικών πορισμάτων στην εκπαίδευση. Ειδικότερα, στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου της Θεωρητικής Γλωσσολογίας στη Διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος της μητρικής και της ξένης γλώσσας, στην περιγραφή της Γραμματικής και στη Διδασκαλία της στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), συσχετίζοντας τις ξένες γλώσσες με τη μητρική γλώσσα. Αξιοποιεί τα πορίσματα της συγκριτικής ανάλυσης των γλωσσών στο πλαίσιο της Θεωρητικής Γλωσσολογίας και διερευνά τον τρόπο εφαρμογής τους στη διδακτική πράξη με σκοπό την ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας και επίγνωσης καθώς και του κριτικού γραμματισμού των μαθητών.
Για το ΦΕΚ ίδρυσης του εργαστηρίου πατήστε εδώ
Για τον εσωτερικό κανονισμό του εργαστηρίου πατήστε εδώ